top of page

SOCIALE MEDIER

Af Sofie Lowzow

8. december, 2016

Peach er den helt nye app, der er udviklet af den sammen mand, der udviklede appen Vine , ved navn Dom Hofmann. Appen, Peach, prøver som mange andre apps at slå de populære medier Twitter, Facebook, Snapchat og Instagram. Men kan den det? Vi har i denne uge afprøvet appen og vil dele vores egen mening på hvad app'en har at byde på. I appen kan man få venner, skrive beskeder, opdatere en status om sig selv og sende tegn og billeder til hinanden. Alt i alt er det lidt det samme som de andre sociale medier og noget, der er set før. Om der virkelig er brug for endnu en app, der kan disse ting er vi i tvivl om. Appens design i sig selv er flot og lækkert, men det er utroligt svært og kluntet at

finde rundt i appens funktioner. Det er dermed også svære at finde venner, da du ikke kan se eksempler på personer, når man søger et navn, men man skal i stedet skrive brugerens præcise navn. Det kan også pointeres, at designet måske bliver lidt for kedeligt. På de andre medier ses der hele tiden forskellige ting, billeder, videoer m.m. Peach består mest af beskeder og virker kedelig og bar. Derfor har vi valgt kun at give den 2 ud af 5 stjerner.

Vi kan konkludere, at Peach vil være en god app til kommunikation, men vi ser dog ingen grund til, hvorfor man skulle droppe f.eks. Facebook som kommunikationsmiddel og downloade Peach, da Facebook både er et godt kommunikationsmiddel, men også indebærer andre nyttige funktioner. Peach slår på ingen måde benene under os, og vi opdagede også selv, at vi hurtig gav op på at skrive i appen med hinanden og gik tilbage til vores velkendte sociale medier. Det er måske også tarveligt at sammenligne den lille nye dreng i klassen med de store drenge som Facebook og snapchat, men hvis appen ikke kan måle sig med dem, hvilke grunde er der så for dig til at bruge den?

Ny app prøver at slå Instagram, Snapchat, Facebook & Twitter

Hvis du er i tvivl om, hvad du har lavet og hvor du var, så kan du bare spørge Facebook

Overvågning af os brugere finder nu sted på mange af de største sociale medier foruden, at vi egentlig helt præcist ved, hvad de overvåger og hvad de bruger informationen til. Dette er noget, jeg mener er stærkt bekymrende.

Af Sigrid Thorsgaard

8. december, 2016

Vi bliver allesammen, for nogen ubevidst, overvåget i dagligdagen. Hver gang vi klikker ind på Facebook, Instagram og Snapchat bliver vores færden overvåget og brugt til at tilpasse reklamer efter vores adfærd. Ting vi har klikket på, skrevet om i chats eller købt, forfølger os som blinkende bannere i facebooks margener. Mange er af den opfattelse, at overvågning på de sociale medier er til gode for os brugere. Vores høje tolerance overfor denne konstante overvågning mener psykologiske eksperter skyldes, at mennesket simpelt set kan lide at føle sig synlig og væsentlig. En ting er opmærkomhed fra familie, venner og bekendte men at føle sig synlig og væsentlig på nettet, vil jeg selv forbinde i de fleste situationer som noget negativt og endda til tider ligefrem farligt.

 

Udover at de sociale medier ved hvor vi har været henne både på nettet og i virkeligheden, ligger informationer om hvor du er, hvem du er og hvornår du er hvor gemt i sociale mediers data. Er der så nogen der kender grænsen for overvågning ? Hvad overvåger de sociale medier og hvad gør de ikke?

 

Det er tid til at sætte foden ned og kræve information omkring denne overvågning fra både Facebook, Instagram og Snapchat. Det er foruroligende, at vi bare accepterer og bruger disse medier uvidende om 

hvor meget de rent faktisk ved om os, og hvor meget de overvåger.

 

Godt nok er Facebook en privatejet virksomhed. Det er deres spilleregler, der gælder når vi logger ind på Facebook, og vi må indse, at vores private beskeder ikke foregår i et privat og lukket rum men i en virksomheds rum, der tjener penge på at vi bruger det og kan tjene endnu flere ved  at tilpasse reklamer til vores adfærd.

 

Lad mig derfor gøre det helt klart. Jeg beder ikke om, at de sociale medier stopper med at overvåge, men at de i stedet løfter sløret for hvad de egentlig går og laver. Overvågning på de sociale medier og nettet generelt er hverken ligetil eller let at finde hoved og hale i. Tværtimod synes det dækket af en tyk mur, der skærmer os brugere for information og viden om hvordan vores oplysninger bliver brugt.

 

Jeg er enig i, at overvågning til tider gør livet lettere. Det er rart, at nu når der engang er reklamer på min profil, er det reklamer, der reklamerer for det, der tiltaler mig, og som jeg godt kan lide, og det er nemt og hurtigt, når min app kan se, hvor jeg befinder mig i verden.

​

Derudover kan den øgede overvågning føre til serviceforbedringer for os brugere.

Det er da skønt, at hvis man shopper på nettet, så husker hjemmesiden både din tøjstørrelse, skostørrelse og køn, for ikke at nævne præferencer i forhold til farve, stof og stil.

​

 

Men på trods af dette er jeg urolig. Når jeg er på ferie, er jeg sikker på, at jeg ikke er den eneste, der gladeligt deler mine solrige dage på stranden med billeder på snapchat og instagram og mindst et par beskeder til mine venner på facebook omkring, hvor jeg er. Men er det nu kun mine venner, der ser dette? Hvis Facebook let kan overvåge mine handlinger, vil hvem som helst med nogle garvede computer tekniske færdigheder, så ikke også kunne?

​

 

Forbedringer og overvågning kan sagtens være en god ting, men lad os nu alle sammen kunne være med og kende til, hvad denne overvågning indebærer, og i mellemtiden mens vi venter på dette være kritiske overfor vores færden i det ”ikke private rum”.

“Sociale medier er dit tredje øje”

Af Sofie Lowzow

8. december, 2016

Vi oplever det alle hver dag. Vi ser det på gaden, på cafeer og ja, vi gør det faktisk også selv. Vi er på de sociale medier. Holder øje med hinanden og kommunikerer med hinanden. Det er det nye drug. Vi skal tjekke det hver dag. Vi skal have det på os for at være trygge. Er du ikke på de sociale medier, er du ikke opdateret på hvad der sker. Det er både hvad der sker med hinanden, men også hvad der sker i den større sammenhæng.

Flere og flere har fået adgang til internettet i deres hjem hvilket naturligt medfører, at der også er flere og flere, der går på de sociale medier. Ser man på folk i det offentlige rum er det tydeligt, at folk er på nettet. De går med dem på gaden, i bussen, i bilen, på toilettet m.m. Folk stopper op på gaden for at tage Snapchats, de poserer ude i offentligheden for at få taget et godt billede, som de kan lægge ud på mystory, og på cafeerne hører man en sagte men striks hvisken om, at ingen må røre maden før der er blevet taget billeder til Instagram. Man skaber en form for identitet gennem nettet. Man kan blive en helt anden person. Man kan f.eks. tilføje et filter på billedet så man ser brunere ud, tage billeder af salater så man ser sundere ud og lægge videoer ud hvor man fester, så man kan se, at du har et godt socialt liv og mange venner.

Afslørende undersøgelser fra Danmarks statistik

På statistikken ovenfor ser, vi hvor mange der aldrig bruger internettet, og hvor mange der bruger det dagligt. Hvis vi sammenligner 2011 og 2016 kan vi se, at det er blevet langt mere normalt for begge køn at være på nettet. Generelt er det daglige forbrug steget med 12%, og dem der aldrig brugte nettet er faldet med 7%. Undersøgelser fra Danmarks statistik viser også, at forbruget af smartphones er steget. I 2013 var der 51%, i 2014 74% og i 2015, 76%. Dette har også været en af grundene til det stigende forbrug af internet. Man skal se om der er nogle der har skrevet til en, opdateret noget på Facebook, lagt en ny snapchat op eller lignende. Ifølge adspurgte elever på Nærum Gymnasium, udtaler mange, at de føler, at de skal holde øje med om der sker noget på de sociale medier

for ikke at gå glip af noget. Det er blevet ren rutine at have sin telefon på sig hele tiden eller have Facebook åben på sin computer selvom man er i gang med andre ting. 

​

Hvis man spørger en helt almindelig gymnasiepige fra 2.g svarer hun, ”Hele mit liv er på min telefon og jeg føler mig nøgen, hvis jeg ikke har min telefon på mig”. At man hele tiden har den på sig og føler sig utilpas, hvis man ikke har den, virker umiddelbart uroligende.

Et vigtigt kommunikationsmiddel

Undersøgelser fra Odense Kommune viser, at ud af 2700 unge, føler 36% at de er afhængige af de sociale medier.

Man kan spørge sig selv, hvad det store forbrug af sociale medier vil gøre ved verdenen som den ser ud i dag. Hvis vi spørger vores forældre, hvordan det var dengang de var unge vil de nok svare, at de slet ikke havde de samme muligheder. Vi er blevet asociale. Selvom vi er sammen med andre sidder vi stadig på telefonen, og kan endda finde på at skrive til hinanden selvom man er i samme rum. Så er vi virkelig sammen? Nogle vil også mene, at det har taget overhånd, men de sociale medier bruges til mere end at vise sig frem og lægge billeder ud. Det er også det nye kommunikationsmiddel. Før ringede man, skrev sms’er eller lignende. I dag er det nærmest underligt, hvis man pludselig modtager en sms fra en klassekammerat eller ven. Den ældre generation er selv ved at lære at bruge de sociale medier som f.eks. Facebook. Det er blevet en mere normal ting at have en bruger på de sociale medier og selv børn i de yngre klasser er allerede godt i gang med iPads og telefoner, hvor de kan bruge f.eks. Snapchat hvor de sender sjove billeder til hinanden.

 

Det nye drug

Det tredje øje holder øje med alt, hvad du ikke selv kan se. Den opdaterer dig omkring hvad der sker rundt omkring dig og i dine vennekredse. Det er ufatteligt nemt at klikke ind på ens venner og følge med i hvad de laver. Er man først inde i vanen er man så godt som fanget. Der er meget positivt at sige omkring de sociale medier, men vi skal passe på med hvor meget det overtager vores liv. De sociale medier dominerer mere og mere i det offentlige rum. Nogen gange skal vi droppe vores tredje øje, og kun se verdenen med vores to.

Offensimentum, etisk korrekt?

Interview med Lucas Fabian (ad. Offensimentum)

Af Victor Holmsteen

8. december, 2016

​

Folk bliver udsat for mobning i mange forskellige former, men mobning er især udbredt i  lukkede Facebook-grupper. I nogle af disse grupper, som der er blevet omtalt meget i medierne på det sidste, er antallet af medlemmer steget voldsomt. Dette gælder grupper som Lokumentum (51.134 medlemmer) og Offensimentum (65.353 medlemmer). På gruppen Offensimentum poster folk alle former for oplag. Fælles for dem er, at de er sjove, offensive og til dels krænkende. Der er ikke et rigtig formål med gruppen, den er mest bare til for at få et “billigt grin”.

 

Stigende popularitet

Offensimentum-gruppens popularitet er vokset markant siden gruppens dannelse i 2016, her bliver offensive billeder og videoer postet "for sjov", men er det nu kun sjovt og overskrider denne form for "mobning" ikke både grænser og etik ?

 

Lucas Fabian, administrator for den lukkede gruppe Offensimentum (kaldes også “Offen”), mener at sidens popularitet skyldes, at unge her kan slå sig løs i løsere rammer.
‘’Unge har brug for et break fra hverdagen og de kan slå sig løs på “offen”, hvor der dog er grænser, men meget løse grænser’’ udtaler Lucas.

 

Fri leg?
Folk på nettet bliver krænket og får ufrivilligt overtrådt personlige grænser. På gruppen Offensimentum bliver der blandt andet delt nøgenbilleder og billeder der gør grin af tilfældige mennesker. Er dette etisk ukorrekt? Lucas Fabian forklarer om hvordan reglerne er i gruppen, og hvordan de bliver håndteret.

‘’Vi har et reglement som jeg følger så vidt muligt og ud fra det, smider jeg folk ud af gruppen, selvom det er på nettet, skal det ikke overskride den danske lovgivning.
1. Ingen deling af nøgenbilleder.
2. Ingen tiggeri (likes, penge osv.).
3. Ingen chikane eller trusler. §4. Ingen dyremishandling. §5. Ingen raids (Kahoot undtaget). §6. Ingen salgsopslag. §7. Ingen reklame for andre grupper eller lignende. §8. Profilbillede, navn osv. SKAL sløres ved deling af samtaler og lignende. §9. Overhold facebooks og den danske lovgivning. Hvis disse regler overtrædes er det op til os admins, om hvorvidt det er slemt nok til, at vi smider folk ud af gruppen, i nogle tilfælde er det nok med en løftet pegefinger over for medlemmerne.’’  forklarer Lucas Fabian.

 

Klager fra forældre

På trods af reglerne, vælter klagerne ind over administratorerne i gruppen, disse klager kommer typisk fra dybt utilfredse forældre.  

‘’Ja vi har fået mange klager fra forældre og ældre, der ikke synes deres børn skal være involveret i sådan noget, som der sker på gruppen, som de har hørt fra medierne bla. Metroxress. Udover det har jeg selv været i metroxpress et par gange hvor der også har været et par negative kommentarer.‘’ Svarer Lucas Fabian.

 

Hvorfor lægger man noget op på gruppen?

Ungdommen i nyere tid begynder at gå mere og mere op i popularitet på nettet, som kan opnås ved at give andre, både fremmede og venner, noget at grine af. Men hvad får medlemmerne til at gøre grin og krænke folk?

​

“Opmærksomhed og likes” svarer Lukas Fabian kontant. “Samtidig er det et fællesskab, det gælder om at få hinanden til at grine. Det er det, der er meningen med hele gruppen: at underholde hinanden.’’ Siger Lucas Fabian.

 

En gruppe som Offensimentum der har 65.000 medlemmer, har noget at skulle have sagt i medierne. Gruppen samlede penge ind til Knæk cancer på TV2, der blev samlet omkring 30.000 kr ind på tværs af medlemmerne. Folk i gruppen står sammen, og der kan på trods af den hårde offensive tone, dannes venskaber. Lucas Fabian fortæller om gruppens udbredelse i løbet af 2016.

 

‘’Mange har hørt om os og vi er også en gruppe på 65k medlemmer. Folk kender hinanden og har noget de kan relatere til og snakke om, dermed kan det også skabe nogle fællesskaber.’’ svarer Lucas.

​

Ar for livet

Den offensive tone kan skade folk psykisk, og internet kan mobningen give personer ar for livet. Disse post som bl.a indeholder raceadskillelse og religion, får  folk til at  gå på kompromis med etiske korrekte holdninger på tværs af samfundet.

 

‘’Disse ting som kan ske på offen kan selvfølgelig godt skade personer, hvis de bliver stødt eller decideret mobbet på gruppen, det er derfor, at vi prøver at komme det til livs ved at slette upassende posts og smide medlemmer ud, som overtræder det førnævnte reglement.’’ kommenterede Lucas Fabian på dette problem.

 

Bare for sjov

Mange vil mene at dette er etisk ukorrekt, men medlemmerne selv er ikke så kritiske overfor indholdet af siden. De mener dog at det bare er for sjov, de mener at offensimentum er som en skolegård, hvor folk hygger sig og har det sjovt, men hvor tonen stadigvæk er hård.

Tyvstjålede ideer?

Af Victor Holmsteen

7. december, 2016

Sociale medier begynder at efterligne hinanden. Dette gælder specielt de nyere apps, programmer og hjemmesider, som unge benytter sig flittigt af. En af de mere populære apps, Instagram, har nu i deres nyeste opdatering tilføjet en funktion, som minder specielt meget om den populære app, Snapchats, funktion ‘’my story’’. Derudover vil der i den kommende instagram opdatering være endnu en funktion, som er set før på andre sociale medier. Nu kan du ikke blot like billeder, du kan også like enkelte kommentare som har været en funktion på Facebook i lang tid.

Jagten på succes

De populære apps prøver at efterligne hinandens succeser i jagten på den endeløse succes. Men der er også stor gevinst at finde en god ide til den sociale medie verden. Apps som Snapchat og Instagram har gjort grundlæggerne rige, Facebook har tjent milliarder af kroner og de bliver også ved med at vokse.

Facebooks messenger app bliver brugt af hundreder af millioner brugere som vil i hurtig kontakt med bekendte, og de fleste andre sociale medier har nu også benyttet sig af denne direkte kontakt funktion. Twitter, Snapchat, Instagram har alle sammen over den seneste periode tilføjet funktioner til at skrive med venner osv.

Når man i dybden kigger på de forskellige besked apps er de ikke så forskellige igen. Snapchat er den eneste app, der har en lidt anden funktion med at beskederne automatisk sletter sig selv efter en periode.

 

 

 

 

​

​

​

​

​

​

​

 

 

Apps med færre funktioner overlever ikke

Denne tendens med at apps kopierer hinandens idéer, vil betyde at de sociale medier kommer til at ligne hinanden mere og mere. Det kan betyde, at på sigt vil mange af de mindre apps, der kun har få funktioner dø ud med tiden og dermed vil der formentlig kun være få af de helt store tilbage. For mange unge kan det betyde, at vi til sidst vil benytte os af det samme sociale medie, der indeholder alle nyttige funktioner. Den hårde konkurrence vil være med til at dræbe de mindre sociale medier med færre funktioner.  

En smuk aften sol -”det er lige til instagram”

Af Dunya Tumturk 

8. december, 2016

Bag ruden I Nærums lokale bager, sidder jeg med en varm kaffe i hånden og lytter til de to bager jomfruers stemmer cirkle omkring mig. Gennem ruden, der afdæmper lyden af fremmede stemmer og samtaler, går mennesker forbi.

​

Ved første øjekast er menneskerne en udefinerbar masse, alle er klædt i sorte og grålige farver, der afskærmer dem for den bidende kulde, der skærer gennem luften. Den kolde eftermiddags sollys forsvinder langsomt og danner rødlige nuancer på himmelen, der kolliderer i en smuk solnedgang. Men de ser det ikke. Ved nærmere studering forvandler massen sig til personlige individer, hvor hver enkelt ansigt er oplyst af et blåligt lys fra skærmene klistret til deres kolde hænder. Mange går stilsikre over vejen for at nå bussen hjem, øjnene flakker hurtigt op for at se efter kørende biler, men de finder hurtigt tilbage med blikket rettet stift på skærmen. Indtoget af smartphones og sociale medier i dagligdagen er ikke til at tage fejl af, men hvorfor er alle så opslugt af deres smartphones ?

 

To travle bagerjomfruer

Mens jeg sidder her i Nærums lokale bager og iagttager de forbipasserende mennesker, kan jeg ikke undgå at bemærke smartphones overalt. Dette fik mig til at undre mig over, hvad alle de forbipasserende mennesker, der var så opslugt af deres smartphones egentligt havde gjort, hvis de ikke havde mulighed for at bruge de sociale medier. Jeg iagttager den ene bagerjomfru, der er  høj og mager, hun har gylden blond hår og grønne øjne.

“ Hvis jeg ikke havde mulighed for at bruge de sociale medier, ville jeg måske være mere opmærksom på mine omgivelser og være mere social. Her i bageriet når der ikke sker noget ville jeg kede mig uden Instagram og Snapchat”.  

 

Den anden bagerjomfru, der står og nipper til en croissant,  byder ind med de negative sider “ Jeg kan godt få det dårligt med mig selv, af at se på utallige billeder, af de såkaldte “goals” piger. De piger der har lyst langt hår og er tynde”.

 

Forbipasserende mennesker

Jeg går ud til den store masse af opslugte mennesker. Ved første øjekast ser jeg en dreng der ihærdigt forsøger at få et billede, af den flotte solnedgang. Jeg forsøger ihærdigt at komme i kontakt med ham. “Und..undskyld? Undskyld, kan jeg få lov at stille dig et par spørgsmål?”. Han reagerer ikke, men tager i stedet for et skridt til venstre, for at få det perfekte billede, af den flotte solnedgang. På den anden side af gaden kommer der en pige gående, med hovedet begravet i sin smartphone. Hun ligner præcis den pige, den ene af bagerjomfruerne beskrev; tynd og med langt lyst hår . Jeg skynder mig råbende over vejen. “Undskyld? Er der mulighed for, at jeg kan stille dig et spørgsmål?”. Pigen kigger op med et sét, “Ja, selvfølgelig”, siger pigen tilbageholdende, dog med øjnene på telefonen.

“Jeg har længe tænkt over hvor afhængige menneskene er blevet af de sociale medier og ville egentlig bare spørge dig, hvad du havde gjort, hvis du ikke havde mulighed for at gøre brug af dem?”. Den unge pige kiggede spørgende på mig. “Jeg elsker de sociale medier, jeg tager nye billeder hver dag. Uden de sociale medier, ville jeg ikke have noget at lave, da jeg elsker at dele mine oplevelser med mine følger på Instagram og mine venner på Snapchat.”

 

​

​

​

​

 

​

​

​

​

​

​

​

​

På vejen hjem

Jeg går ned ad bakken på Nærum hovedgade. Den unge bagerjomfrues sidste ord, kører rundt i mit hoved. “Menneskene gør brug af de sociale medier, for at være sociale, uden at tænke over, at de automatisk bliver asociale, når de mødes med veninderne og hver især ender med deres smartphones i hånden”. Jo længere tid jeg tænker disse ord, jo mere giver det mening for mig. De sociale medier spiller en stor rolle i hver enkelt menneskes liv, høje som lave, ældre som unge, dette kan både være positivt, men også negativt.
En dreng passerer forbi mig og jeg når at skimte hans my stories på Snapchat, alle billeder består af den samme smukke solnedgang, der har været lige for øjnene af mig hele tiden. Jeg stopper op og studerer den smukke solnedgang, dog ikke gennem min smartphone, for den er gået ud.

Hvor sikkert er internettet?

Af Dunya Tumturk

8. december, 2016

Hej Ungdommens Øjne,

Jeg er en pige på 15 år. Her på det sidste har jeg og andre veninder brugt meget af vores tid og koncentration på nogle lidt ældre og smarte drenge som vi også har festet en del med. Den ene af drengene har nu fanget min opmærksomhed i en større grad. Vi har skrevet meget sammen og han skriver tit søde ting til mig som får mig til at føle mig speciel. Vi var en aften til en fest sammen hjemme hos ham hvor vi kyssede lidt i hjørnet af rummet. Efter det havde stået på i noget tid tog han min hånd og førte mig ind i rummet ved siden af. Da han er lidt ældre end mig er han dermed også mere erfaren når det kommer til at være intime. Jeg vil ikke virke lille og umoden så jeg gjorde bare hvad han sagde. Vi gik dog ikke hele vejen. Da jeg om aftenen kom hjem sendte han med det samme en snap til mig. Jeg blev mega glad, for jeg tog det som et tegn på at han godt kunne lide mig og havde haft en god aften sammen med mig. Da jeg åbner snappen er der et billede af hans bare overkrop med teksten ”Hey smukke det var dejligt i aftes”. Jeg svarer jo så som alle nok ville gøre med sætningen ”ilm søde, det var hyggeligt” med et billede i baggrunden af mig der er lidt flirtende. Det ender ud i at vi skriver noget tid og han sender mange billeder af hans overkrop hvilket jeg må indrømme imponerer mig lidt. Til sidst spørger han mig om jeg ikke vil sende nogle frække billeder. Igen for ikke at virke umoden finder jeg ifølge mig selv mine frækkeste g-strengs trusser frem, stiller mig op foran spejlet, finder den perfekte position for at min numse kan se stor ud og min overkrop tynd og tager et billede kun iført trusser. Da jeg har sendt billedet går der ca. 5 sekunder før han åbner det og straks efter får jeg en notifikation hvor der står ”*** tog et screenshot”. Jeg blev mega bange og nervøs for hvad han vil gøre med det, men da jeg godt kan lide ham tænkte jeg bare han ville have det selv, fordi han syntes jeg har en flot krop. Dagen efter kommer jeg i skole hvor nogle piger fra klassen over mig hiver fat i mig og fortæller at alle drengene fra klassen har et nøgenbillede af mig. Jeg er mega ked af det over det og ved ikke hvad jeg skal gøre da jeg også synes det er lidt pinligt. Kan i hjælpe mig.

 

Hilsen pigen-der-prøvede-at-være-moden

​

​

​

Kære pigen-der-prøvede-at-være-moden

 

Selvfølgelig er der ikke meget at gøre ved billedet, der nu er blevet sendt videre, du må bare forsøge at være modig og lægge det bag dig. Jeg ved godt, at det både er grænseoverskridende og ubehageligt, men så længe du ignorerer dem, der kommenterer på det og lader som om, at det ikke rammer dig, bliver de til sidst ligeglade og glemmer det hurtigt. Hvis dette ikke får dem til at stoppe, så mind dem om, at når de vælger at sende et billede videre af dig, uden din tilladelse, overtræder de derved loven. Faktisk kan de ifølge § 264 - hvilket er en paragraf i straffeloven, der ikke tillader ”uberettiget videregivelse af billeder vedrørende en andens private forhold.” - få en dom på op til et halvt år. I fremtiden skal du huske, at du ikke skal forsøge at bevise noget overfor nogen. Du skal altid tage tingene i dit tempo og hvis du ikke føler dig klar eller tilpas, skal du ALTID sige fra. Derudover skal du huske, at du ikke skal give andre mennesker magt over dine billeder, dette gør du ved at give vedkommende mulighed for at tage et skærmbillede på Snapchat. Du må huske, at det aldrig er sikkert at sende noget over de sociale medier som Snapchat, Instagram og Facebook.

Jeg synes det er en god idé, at du vælger at skrive ind til os, man skal aldrig være alene med sine problemer. Dog skal du huske, at du aldrig kan snakke om det med for mange. Du kan skrive ind til os, så tosset du vil, men det kan også være rart med gode råd, fra en god veninde eller nogle forældre. Fortæl dine forældre situationen og lad dem hjælpe dig. Lad dine forældre tale dine præmisser og lad dem kæmpe kampen om, at få stoppet hævnporno sammen med dig.

Hver gang du tager et billede, skal du altid forestille dig dine forældre stå og kigge dig over skulderen, ville dine forældre acceptere dette billede? Ville dine forældre stolt vise dette billede til dine bedsteforældre? Hvis svaret på dette er et nej, har du også svaret på, om billedet skal sendes eller ej.

Et nøgenbillede kan have stor betydning for dig, og kan spredes let over de sociale medier. Redaktionens fremtidige råd til dig, er altid at være opmærksom på dette og passe på med hvad du deler med andre.

 

 

Mvh. Dünya Tümtürk, journalist hos Sociale medier

bottom of page